środa, 25 września 2013

W ogrodzie warzywnym

Brukselka z ogrodu Emilki
W naszej klasie zapachniało warzywami z jesiennego ogrodu. Zgromadziliśmy cały koszyk i jeszcze więcej... warzyw. Każdy mógł zobaczyć, dotknąć, powąchać. Oprócz tych najbardziej popularnych i znanych warzyw znalazł się okazały jarmuż oraz brukiew. Dzięki mamie Emilki mogliśmy zobaczyć, jak wygląda cała roślina brukselki i papryki, która rośnie w ogrodzie, jak wygląda kapusta włoska. Zobaczyliśmy jak wygląda coraz bardziej popularny bakłażan i cukinia.
Przeprowadzając tę żywą lekcję przyrody okazało się, że niektóre warzywa nie są uczniom znane, zwłaszcza te, które "giną" w zupie. Nazwanie pietruszki i selera stanowiło dla niektórych problem.
Przygotowałam dla dzieci degustację brukselki. Panie kucharki ugotowały króciutko na solonej wodzie te malutkie kapustki i przynieśliśmy je jeszcze ciepłe do klasy. Każdy spróbował. Niektórym (zwłaszcza chłopcom) bardzo zasmakowała brukselka. Nawet klasowe niejadki wcinały z apetytem. Może warto czasem taką przekąskę dzieciom zafundować... Niekoniecznie do obiadu, ale tak do "podjedzenia" w czasie meczu, oglądania filmu itp.
Nie zapominajmy o polskich warzywach. Najcenniejsze jest jedzenie warzyw i owoców sezonowych, a zimą czerpanie witamin z przetworów. Jedzcie warzywa na zdrowie!

Więcej zdjęć zobaczycie tutaj.



1 komentarz:

  1. Nigdy - poza ilustracjami - nie widziałam brukselki. Wygląda niezwykle okazale. A jak smakowała?

    OdpowiedzUsuń